Co potřebujete na vytvoření fotoalba?

Zakoupili jste si fotoalbum a co dál? Co vše je potřeba k vytvoření krásného fotoalba na Vaše vzpomínky?

Na začátek bych Vám chtěla připomenout jednu věc. Tvoření fotoalba si musíte užít. Je to chvíle jen pro Vás, kdy zavzpomínáte na uplynulý rok, na vaši dovolenou, svatbu, nebo první pokroky vašeho miminka. Udělejte si čaj nebo si nalijte víno a pusťte se do tvoření.
Čím fotky přilepit?

Pro přilepení fotek do fotoknihy máte několik možností

Rychlé a snadné řešení, kdy na fotku nalepíte lepidlo pomocí rolleru. Je potřeba lehce přitlačit a rolovat pod správným úhlem. Doporučujeme si to tedy nejdříve vyzkoušet nanečisto, ale určitě vám to hned půjde.

Využít můžete i lepidlo na papír v tyčince. Tuto variantu ale tolik nedoporučujeme. Při nanášení lepidla můžete fotku snadno pokrčit. Vlhkostí také můžete narušit integritu papíru.

Za nás jsou fotopodlepky top varianta. Jedná se o malé čtverečky oboustranné lepenky, které se z balíčku snadno odlepí. Doporučujeme přilepit jeden čtvereček do každého rohu fotky, poté z něj sloupnout druhou stranu a fotku přilepit do alba. Lepení fotek jde hezky od ruky a máte jistotu, že fotografie dobře drží. Lepítka nejsou po nalepení nijak vidět. Fotky už z alba ale nedostanete, máte tedy jen jeden pokus na správné rozložení fotek.

Fotorůžky jsou elegantnější variantou fotopodlepek. Fotorůžky odlepte z kotoučku a nasaďte na všechny čtyři rohy fotky, potom ji přilepte do alba. Výhoda je, že nedojde k poničení fotografie. Fotku můžete z fotoalba kdykoliv vyjmout. Fotorůžky také vypadají ve fotoalbu ruční výroby velmi elegantně. nevýhoda je, že je to o trošku pracnější oproti klasickým fotopodlepkám.

  • Ozdobné fotorůžky

Pokud chcete docílit maximálního efektu, můžete využít i ozdobné fotorůžky. Například fotorůžky s barevnými okraji, nebo fotorůžky s ozdobným krajem v různých barevných variantách.

Popisky a označení

Doporučujeme do fotoalba psát popisky a označení. Napište kde byla fotka vyfocena. Co to je za výlet, kam jste se vydali. Kolik je miminku na fotce měsíců. Všechny věci, které jsou teď jasné, ale za několik let si je pamatovat nemusíte.

Pokud chcete mít fotoalbum opravdu osobní, zapište i vaše myšlenky. Na co jste se v těhotenství těšila? Jaké vtipné hlášky padly na dovolené? Co nejhezčího vás uplynulý rok potkalo? Jaké slovíčko teď zrovna vaše dítě komolí?

K psaní popisků můžete využít barevné popisovače různých druhů. Pokud chcete psát ozdobným kaligrafickým písmem, můžete využít i kaligrafické popisovače, se kterými to jde snadno. Pro kreslení obrázků využijte pastelky, které jsou výrazné i na černém papíře.

Ozdobení fotoalb

Chcete vaši fotoknihu dozdobit a dodat jí úplně nový rozměr? Využijte samolepky. Zvolte samolepky pro vhodnou příležitost, k jaké album tvoříte, třeba narození dítěte, cestovatelský deník, nebo svatební fotoalbum. Díky samolepkám můžete označovat jednotlivé fotky nápisy i obrázky.

  • Výstřižky

Použijte různé barevné papíry, noviny a časopisy a vystříhejte z nich srdíčka, rámečky, obdelníčky na popisky a různé další tvary. 

Washi pásky jsou papírové barevné lepenky určené k lepení na papír. Velmi dobře se s nimi pracuje a dají se trhat rukou. Využít je můžete k orámování fotografií nebo celé stránky. Zvýraznění popisku (na washi pásky se dá i psát). Napsali jste do fotoalba delší text? Ohraničte ho barevnou páskou.

Fotoalbum ozdobené samolepkami

Fotky

A nakonec to nejdůležitější. Musíte vyvolat vybrané fotografie. Pokud máte kvalitní tiskárnu, fotky můžete vytisknout v domácích podmínkách. Pokud ne, doporučujeme zvolit copycentrum, kde vám fotky vytisknou nebo vyvolají. Ve většině případů to jde velmi rychle a do pár dní budete mít vaše fotky u sebe. O tom jaký formát zvolit, jsme psali již v tomto článku.

 Nyní máte vše, co budete potřebovat a my vám přejeme příjemné tvoření.