Montessori knihovnička

Chtěli byste ve vašich dětech podporovat lásku ke knihám už od mala?

Montessori knihovnička

Možná jste zaznamenali tento Montessori trend, ale zní vám to trochu vzdáleně. Pokud se na to podíváme úplně jednoduše, tak je cílem montessori v interiéru, aby se dítě cítilo sebejistě a aby prostředí rozvíjelo jeho vrozenou touhu po poznání a učení se novým věcem. My bychom tedy měli interiér tomuto přizpůsobit. A třeba dětská knihovna montessori je krásným příkladem jak na to.

Všichni známe klasické knihovny, kde máme vyskládanou knížku jednu vedle druhé a vybíráme si podle jména titulu, který je na hřbetu knížky. Napadlo vás ale někdy, že předškoláci si to ještě neumějí přečíst? Podle čeho se tedy orientují, když si chtějí nějakou knížku vybrat?

Čelní uspořádání knížek pro děti

Děti si vybírají knížku podle obálky. Pokud je tedy knihovnička pro děti udělaná tak jako pro dospělé, moc je tím nenadchnete. Dětská knihovnička musí být udělaná jinak. Tím skvělým řešením, je čelní uspořádání dětských knížek.

I malé dítě tak hned vidí všechny knížky a jejich obálky a vybírá si podle obrázku. Takový stojan na knihy pro děti by tedy měl být nízký a bytelný. Dítě se tak může rovnou samo obsloužit a podat si knížku, která se mu líbí.

Z vlastní zkušenosti mohu potvrdit, že když jsme vyměnili dětskou knihovničku za tuto montessori knihovnu, prohlížení knížek se najednou stalo pro naše malé děti každodenním programem.